sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Helsingin Sanomat 16.11.2008

Toimittaja Tommi Nieminen kirjoittaa otsikolla Aseiden valtakunta aika hyvän artikkelin. Yksi kirjoituksen kohta kuitenkin särähtää.

Kun aseverkostoon yhdistetään suomalainen päihdeongelma, perheväkivalta ja syrjäytyneiden epätoivo, syntyy tällaisia otsikoita.

Herttoniemen ampuja käytti sotilaspistoolia (30.10.), Perheen isä ampui äidin, kaksi lastaan ja lopuksi itsensä (19.10.), Nuori mies ammuskeli Pudasjärvellä (30.9.), Mies ampui vahingossa naapurinsa television (8.9.). Haulikkomiehet tunkivat yöllä uusperheen kotiin (29.8.), Mies ampui käsiaseella toista jalkaan Vuosaaressa (24.8.), Uhittelu päättyi laukaukseen Kannelmäessä (18.8.)


Kysyin Niemiseltä puhelimessa miksi hän yleistää päihdeongelman, perheväkivallan ja syrjäytymisen kaikkiin suomalaisiin. Niemisen mielestä ne ovat suomalaisia ongelmia. Hänestä ne voi yleistää koskemaan jokaista suomalaista. Helsingin Sanomien viikonlopputoimituksen esimies Laura Saarikoski on samaa mieltä. "Suomalaisilla on kansantautina alkoholi". Hän ei kuitenkaan osannut sanoa, mihin tilastoon tai faktaan hänen käsityksensä perustuu.

Helsingin Sanomien toimittajien mielestä suomalaisia saa siis leimata. He vahvistavat negatiivista stereotypiaa suomalaisista. Jos kyseessä olisivat somalit tai jokin muu ulkomaalaisryhmä, ei samanlaista stereotypioiden - ennakkoluulojen - vahvistamista tietenkään sallittaisi. Se joka kertoo somalien olevan raiskaajia tai että heidän kansantautinsa on naisten ympärileikkaus tai muuta sellaista, nimitettäisiin oitis rasistiksi Helsingin Sanomien toimittajien kirjoituksissa.

Helsingin Sanomien toimitus kirjoittaa suomalaisista tavalla, joka muista kansanryhmistä kirjoitettaessa olisi rasistista. Miksi? Itse oletan syyksi, että jatkuva suomalaisia mollaava kirjoittelu vahvistaa heidän mielikuvaansa suomalaisista huonoina ihmisinä, jonka johdosta he kirjoittavat mollaavasti. He iskostavat negatiivisen stereotypian itseensä ja lukijoihinsa.

Ei kommentteja: